Διαδικτυακές απάτες και Κορονοϊός Ο κοροναϊός «γεννά» ευκαιρίες σε επιτήδειους με θύματα ανυποψίαστους πολίτες! Ευκαιρίες…
Αρχές για σωστή κατασκευή ιστοσελίδας
Αρχές για σωστή κατασκευή ιστοσελίδας
Για σωστή κατασκευή ιστοσελίδας δύο είναι τα βασικά στοιχεία: Χρηστικότητα και Χρησιμότητα. Είναι τα στοιχεία που καθορίζουν την επιτυχία ή αποτυχία και σε συνέχεια το εικαστικό στοιχείο. Στο παρόν κείμενο δεν θα συζητήσουμε σχεδιαστικές λεπτομέρειες (πχ που θα πρέπει να τοποθετηθεί το πλαίσιο αναζήτησης κλπ).
Αντιθέτως θα επικεντρωθούμε στις βασικές αρχές που δημιουργούν μια πετυχημένη ιστοσελίδα και τον κορμό για σωστή κατασκευή ιστοσελίδας.
Για τον αποτελεσματικό σχεδιασμό ενός website θα πρέπει αρχικά να κατανοήσουμε πως αλληλεπιδρούν οι χρήστες, πως σκέφτονται και ποια είναι η συμπεριφορά τους.
Πώς σκέφτονται οι χρήστες?
“Η χρηστικότητα και η χρησιμότητα είναι τα στοιχεία που καθορίζουν την επιτυχία ή αποτυχία για την σωστή κατασκευή ιστοσελίδας και όχι τόσο το εικαστικό στοιχείο.
Στο παρόν κείμενο δεν θα συζητήσουμε σχεδιαστικές λεπτομέρειες (πχ που θα πρέπει να τοποθετηθεί το πλαίσιο αναζήτησης κλπ). Αντιθέτως θα επικεντρωθούμε στις βασικές αρχές που δημιουργούν μια πετυχημένη ιστοσελίδα κατά την έναρξη κατασκευής ιστοσελίδας.
Για τον αποτελεσματικό σχεδιασμό ενός website θα πρέπει αρχικά να κατανοήσουμε πως αλληλεπιδρούν οι χρήστες, πως σκέφτονται και ποια είναι η συμπεριφορά τους.
Πως λειτουργούν οι επισκέπτες στη σελίδα?
Οι επισκέπτες ρίχνουν μια ματιά, διαβάζουν γρήγορα κάποια απο τα κείμενα και στην συνέχεια βλέπουν αυτό που θα προσελκύσει το ενδιαφέρον τους ή ανταποκρίνεται σε αυτό που αναζητούν, ή συνεχίζουν την αναζήτηση.
Οι χρήστες εκτιμούν την ποιότητα και την αξιοπιστία. Website με ποιοτικό περιεχόμενο και όχι ιδιαίτερα καλό σχεδιασμό συγκεντρώνουν υψηλή επισκεψιμότητα. Το περιεχόμενο τελικά είναι πολύ πιο σημαντικό από αυτό που το περιβάλλει.
Οι χρήστες επιθυμούν γρήγορη κατανόηση του κειμένου χωρίς να χρειαστεί να διαβάσουν όλο το περιεχόμενο.
-
Αναδείξτε ένα χαρακτηριστικό
Τα σύγχρονα site έχουν κατηγορηθεί πως προσεγγίζουν τους χρήστες εκθέτοντας τους σε οπτικά ερεθίσματα. Αλλά εάν το εξετάσει κάποιος σχεδιαστικά θα λέγαμε πως δεν είναι κάτι μη θεμιτό. Αντιθέτως, αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές, καθώς καθοδηγούν τους χρήστες μέσα στην ιστοσελίδα με ένα πολύ σωστό τρόπο.
Βασική αρχή ενός επιτυχημένου σχεδιασμού για μια ιστοσελίδα είναι να έχετε δώσει την δυνατότητα στους χρήστες να δουν τι λειτουργίες είναι διαθέσιμες. Δεν έχει μεγάλη σημασία πως επιτυγχάνεται αυτό. Αυτό που έχει σημασία είναι το περιεχόμενο να είναι εύκολα κατανοητό και οι επισκέπτες να αισθάνονται άνετα με την αλληλεπίδραση τους με το σύστημα.
-
Σωστή χρήση γραπτού λόγου
Η χρήση του λόγου στο διαδίκτυο και στα γραπτά κείμενα είναι πολύ διαφορετική. Για παράδειγμα, οι αναγνώστες προσπερνούν μεγάλα κείμενα, λέξεις κλειδιά ή υπογραμμισμένα τα κύρια σημεία. Είναι κουραστικά για τους χρήστες και συνήθως τα προσπερνούν.
Μιλήστε επαγγελματικά με σαφήνεια. Αποφύγετε ορισμούς μάρκετινγκ καθώς επίσης και άγνωστες τεχνικές ορολογίες. Για παράδειγμα, εάν προσφέρετε μια υπηρεσία και θέλετε οι χρήστες να δημιουργήσουν έναν λογαριασμό είναι προτιμότερο να να πείτε εγγραφή από το να πείτε ξεκινήστε τώρα.
-
Μην κάνετε τους χρήστες να σκέφτονται
Σύμφωνα με τον πρώτο κανόνα χρηστικότητας του Krug’s, η ιστοσελίδα σας θα πρέπει να είναι προφανής και κατανοητή. Μια σαφή δομή, οπτικές ενδείξεις και εύκολα αναγνωρίσιμοι σύνδεσμοι μπορούν να βοηθήσουν τον χρήστη να επιτύχει στην αναζήτησή του.
-
Μην εξαντλείτε την υπομονή τους
Σε κάθε υπηρεσία ή εργαλείο που προσφέρετε στους επισκέπτες, προσπαθήστε να κρατήσετε το ελάχιστο επίπεδο απαιτήσεων. Όσο λιγότερη δράση απαιτείται απο τους χρήστες τόσο πιο πιθανό είναι ο επισκέπτης να την δοκιμάσει.
-
Προσπαθείστε να έχετε απλότητα
Ο κανόνας Keep It Simple (Κράτα το απλό) θα πρέπει να είναι ο βασικός στόχος κατά την κατασκευή ιστοσελίδας. Σπάνια οι χρήστες επισκέπτονται μια ιστοσελίδα για τον σχεδιασμό της, γι’ αυτό είναι καλύτερο να προτιμήσετε την απλότητα και όχι το περίπλοκο.
Και μην ξεχνάτε...
Λιτότητα: απλή διατύπωση με σαφήνεια, διακριτότητα και έμφαση.
Οργάνωση: προβάλλετε στον χρήστη μια οργανωμένη διάταξη και συνεπή δομή.
This Post Has 0 Comments