Skip to content
διαδικτυακές απάτες

Διαδικτυακές απάτες την εποχή του κορονοϊού

Διαδικτυακές απάτες και Κορονοϊός

Ο κοροναϊός «γεννά» ευκαιρίες σε επιτήδειους με θύματα ανυποψίαστους πολίτες!

Ευκαιρίες για διαδικτυακές απάτες και παράνομες ενέργειες, με σκοπό το κέρδος. Υπάρχουν και οι επιτήδειοι που δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο την εποχή του κοροναϊού και τις εκμεταλλεύονται δεόντως.

Προσφορές για είδη πρώτης ανάγκης, όπως μάσκες και αντισηπτικά, σε αυτή την ευαίσθητη εποχή, που φαντάζουν πολύ καλές για να είναι αληθινές. Συγκέντρωση χρημάτων για φιλανθρωπικούς σκοπούς από αγνώστους που παραφράζουν τα ονόματα επίσημων φορέων. Ακόμη και «ψάρεμα» κωδικών μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι μερικές από τις περιπτώσεις εγκλήματος στον κυβερνοχώρο που έχουν κάνει την εμφάνισή τους.

Ακόμη και οι γνωστές τηλεφωνικές απάτες με το σενάριο κάποιου συγγενή που προκάλεσε τροχαίο και χρειάζεται χρήματα για τη συγκάλυψή του έχουν προσαρμοστεί σε δεδομένα κοροναϊού. Έτσι, οι ίδιοι άνθρωποι καλούν πλέον στο τηλέφωνο ηλικιωμένους ή άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και αναφέρουν ότι συγγενικό τους πρόσωπο αρρώστησε από τον ιό και απαιτούνται χρήματα για την περίθαλψή του.

«Ήδη, από την έναρξη της πανδημίας, η Interpol και η Europol διαχειρίστηκαν 30 περιπτώσεις σε διαδικτυακές απάτες, ενώ “κλείδωσαν” 18 τραπεζικούς λογαριασμούς και “πάγωσαν” συναλλαγές ύψους 730.000 δολαρίων», επισημαίνει ο διευθυντής της ΔΗΕ Βασίλης Παπακώστας.

Με αφορμή, άλλωστε, τα βίντεο και τις φωτογραφίες που αναρτώνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από δημοφιλή ή όχι πρόσωπα που «μένουν σπίτι», επαναλαμβάνει ότι δεν πρέπει οι σχετικές αναρτήσεις να «προδίδουν» προσωπικά δεδομένα. Τέτοια μπορεί να είναι η διεύθυνση κατοικίας, περιουσιακά στοιχεία, όπως πίνακες ζωγραφικής, πολύτιμα αντικείμενα, φωτογραφίες διακοπών κλπ.

Εκτός ελέγχου

«Οτιδήποτε δημοσιοποιούμε στο διαδίκτυο φεύγει από τον έλεγχό μας και δεν γνωρίζουμε πια σε πόσους λογαριασμούς καταλήγει. Η αναπαραγωγή τέτοιου είδους πληροφοριών γίνεται ταχύτατα, με ρυθμούς εκθετικούς, παρόμοιους ή ακόμη ταχύτερους εκείνων του κοροναϊού.

Αν η πληροφορία αυτή, μεταξύ των άλλων, καταλήξει και σε κακόβουλα χέρια, αυτός που τη μεταδίδει κινδυνεύει ενδεχομένως από διάρρηξη, εκβιασμό ή άλλου είδους απειλή», σχολιάζει χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά ειδικά τους μαθητές και τις μαθήτριες, διευκρινίζει ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι αυξήθηκαν οι οχλήσεις από επιτήδειους σε παιδιά. «Τα παιδιά έχουν κλειστές ομάδες, στις οποίες συμμετέχουν οι συμμαθητές και οι φίλοι τους και στην πραγματική ζωή. Οι ομάδες θα πρέπει να μην “ανοίγουν” περισσότερο.

Σημείο- κλειδί για την αποτροπή κινδύνου σε αυτές τις περιπτώσεις είναι τα παιδιά να μην δέχονται αγνώστους στις ομάδες τους ή άτομα που δεν γνωρίζει κάποιος από τα μέλη τους. Επίσης, σημαντικό είναι τώρα που καλούμαστε να μείνουμε σπίτι, να αφιερώσουμε χρόνο στη διαδικτυακή ζωή των παιδιών μας.

Η Europol, από την πλευρά της, καλεί τους γονείς να συζητήσουν με τα παιδιά τους για τη διαδικτυακή ασφάλεια και τους ενδεχόμενους κινδύνους. Να ακούσουν προσεκτικά τις εμπειρίες τους και να τους εξηγήσουν, ότι οι κανόνες που εφαρμόζονται στην πραγματική ζωή ισχύουν και για τη διαδικτυακή.

Επίσης να προσέχουν τις ρυθμίσεις ασφαλείας στα παιχνίδια και να αποτρέπουν την καταχώρηση προσωπικών δεδομένων καθώς και να χρησιμοποιούν τις ρυθμίσεις γονικού ελέγχου για να προστατέψουν τη διαδικτυακή δραστηριότητα, ειδικά των πιο μικρών παιδιών.

Τα περιστατικά στην Ελλάδα

Στο μεταξύ, ο κ. Παπακώστας τονίζει ότι, ως τώρα, τα μόνα περιστατικά που έχουν σημειωθεί στην Ελλάδα είναι η παραπληροφόρηση του κοινού (fake news). Επίσης η μη παράδοση παραγγελιών και υλικών ύστερα από ηλεκτρονικές παραγγελίες. Για τον λόγο αυτό τονίζεται η σημασία της ενημέρωσης από επίσημες και έγκυρες πηγές. Ειδικά σε μια τόσο ευαίσθητη επικοινωνιακά περίοδο.

Συστάσεις από τη Europol και την Interpol

Οι οδηγίες που εξέδωσε η Europol για την προστασία από διαδικτυακές απάτες, λόγω της κατάστασης από τον Covid-19:

  • προτρέπουν τους χρήστες του διαδικτύου να ασφαλίζουν το wifi του σπιτιού τους
  • να ασφαλίζουν όλες τις συσκευές τους με κωδικούς ή με βιομετρικά στοιχεία (αποτύπωμα ή αναγνώριση προσώπου)
  • να εγκαθιστούν λογισμικό προστασίας από ιούς, να ενημερώνουν το λογισμικό που χρησιμοποιούν
  • να βάζουν ισχυρά και διαφορετικά ανά εφαρμογή passwords
  • να τηρούν αντίγραφα ασφαλείας σε εξωτερικά αποθηκευτικά μέσα, μη συνδεδεμένα με τις συσκευές.

Ειδικά για τις διαδικτυακές αγορές, η Europol καλεί το καταναλωτικό κοινό να αναζητά αξιόπιστους πωλητές αλλά και κριτικές για προϊόντα.

  • Να ψάχνει πριν από την πραγματοποίηση μιας αγοράς, αν υπάρχει φυσική έδρα μιας εταιρείας στη χώρα όπου δραστηριοποιείται.
  • Να προβληματίζεται σε περίπτωση πολύ δελεαστικών προσφορών
  • Να λαμβάνει επικαιροποιημένη ενημέρωση για τους τραπεζικούς λογαριασμούς.
  • Να κάνει ελέγχους για τυχόν ύποπτες συναλλαγές
  • Να μην απαντά σε ύποπτα μηνύματα ή τηλεφωνικές κλήσεις και να μην καταχωρεί τραπεζικά ή άλλα προσωπικά στοιχεία σε εφαρμογές.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η Interpol συνιστά προσοχή σε προσφορές προϊόντων λόγω πανδημίας από αληθοφανείς ιστοσελίδες. Ειδική αναφορά κάνει στις τηλεφωνικές απάτες και στο «ψάρεμα» κωδικών. Κυρίως από μηνύματα που αποστέλλονται από κάποιον ψευδή αποστολέα, που παραφράζει το όνομα π.χ. του ΠΟΥ ή κάποιας κρατικής υπηρεσίας.

Συμπερασματικά:

Ο κ. Παπακώστας, συνιστά στους πολίτες, αν αναζητούν ιατρικές προμήθειες να είναι προσεκτικοί για σημάδια πιθανής απάτης. Να επαληθεύουν μια εταιρεία ή ένα άτομο προτού πραγματοποιήσουν μια αγορά και να προσέχουν τον υπερσύνδεσμο των ηλεκτρονικών καταστημάτων. Είναι πιθανό, με την αλλαγή ενός μόνο χαρακτήρα να παραπλανηθούν και να πραγματοποιήσουν απατηλές συναλλαγές.

Υπενθυμίζει, τέλος, τις αναφορές του διάσημου Αμερικανού χάκερ Κέβιν Μίτνικ:
Είναι πολύ εύκολη η χειραγώγηση μέσω διαδικτύου και η εξασφάλιση των προσωπικών κωδικών (γνωστό ως social engineering).

«Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ενώ στον δρόμο θα προσπερνούσαμε οποιονδήποτε μας σταματούσε για να μας ζητήσει τον κωδικό μας. Στο διαδίκτυο έχουμε την ψευδαίσθηση της ασφάλειας, και δεν γνωρίζουμε ότι δεχόμαστε επίθεση, όταν συμβαίνει», υπογραμμίζει ο κ. Παπακώστας.

Πηγή: in.gr

Back To Top